Online TV | Asyik TV



Apabila anda berada di luar negara atau kawasan yang tiada liputan TV, anda tetap boleh menonton TV Malaysia (saluran percuma) jika ada talian internet terutamanya jalur lebar. Sebagai contoh, walaupun saya berada di Bandaraya Kuala Terengganu (diulangi BANDARAYA) namun liputan TV tidak begitu memuaskan. Hanya 2 saluran TV sahaja yang jelas iaitu TV Al-Hijrah dan TV9, manakala TV1, TV2 dan TV3 kadangkala tidak begitu jelas. Manakala TV8 langsung tak dapat. (Nota : Saya tidak melanggan Astro).
Untuk mengatasi hal ini, saya kadangkala menonton melalui Asyik TV yang dilinkkan melalui Facebook. Pada mulanya saya menyangka ini adalah satu saluran TV terbaru namun sebenarnya Asyik TV ni adalah satu kaedah untuk menonton TV percuma sediaada melalui FB selain dari menonton online terus melalui website TV tersebut. Yang bestnya, selain TV yang disebutkan di atas terdapat satu saluran yang hanya boleh ditonton jika melanggan Astro iaitu Bernama TV. Dan setakat ini saluran ini bersiaran dengan baik dan tak pernah terputus-putus walaupun talian yang saya gunakan hanyalah Steamyx. Kalau Unifi lagilah laju.

Untuk menonton TV yang ada dalam Asyik TV tersebut, anda perlulah mencari FB page Asyik TV di FB dan suka (@ like) page tersebut. (Perlu ada akaun FB)
Selepas itu perlu klik pada 'Guidelines' yang berada di sisi page tersebut.
Kemudian klik pada perkataan 'Klik di sini' bagi memuat turun perisian 'octoshape' bagi membolehkan siaran ini dipaparkan. Sila pilih versi OS komputer yang anda gunakan samada Windows, Mac atau Linux.
Klik 'run' untuk memasang perisan tersebut.
Selepas selesai memasang, kini saluran yang ada dalam Asyik TV telah boleh ditonton dengan klik pada 'Live TV' yang berada di bahagian tepi page tersebut dan seterusnya pilihlah mana-mana TV yang anda ingin tonton.
Dan kini anda boleh menonton dimana-mana sahaja anda berada asalkan ada talian internet dan komputer.
Contoh TV yang ada - Bernama TV.
Untuk ke Fan Page Asyik TV - Klik Sini

Facebook Chat | Tulisan Berwarna Warni

Mahukan kelainan bila menulis dalam 'Facebook Chat'. Kebiasaannya tulisan hanya berwarna hitam tapi sekarang anda boleh gunakan hurup berwarna-warni untuk menulis dalam FB Chat. Tapi sesuai untuk ayat pendek-pendek je sebab setiap hurup berwarna mempunyai kod yang panjang. Tapi sekali sekala apa salahnya mencuba.

Sebagai contoh untuk menulis 'Salam', gunakan kod seperti di bawah.
[[316143388416019]] [[244961858909298]] [[238594039545396]] [[244961858909298]] [[147702285338528]]

Menarik bukan. Lepas ni bolehla mencuba perkataan lain pula gunakan kod yang diberikan di bawah;

[[244961858909298]] = A
[[344113652270150]] = B
[[344991278847613]] = C
[[164461493653696]] = D
[[196752423751220]] = E
[[301630573215430]] = F
[[251496118250464]] = G
[[266394220086654]] = H
[[164866556948132]] = I
[[180599335371968]] = J
[[209067005843651]] = K
[[238594039545396]] = L
[[147702285338528]] = M
[[309221402452022]] = N
[[180901405340714]] = O
[[246506925416551]] = P
[[333343613344059]] = Q
[[123128367803569]] = R
[[316143388416019]] = S
[[334073456605673]] = T
[[199626093460643]] = U
[[224202614323263]] = V
[[336032459740792]] = W
[[205228226232732]] = X
[[142420399202282]] = Y
[[157919817645224]] = Z

Sumber : cybernatics88.com

Online Radio | Muzik FM

Kepada peminat-peminat Muzik FM, mungkin anda dah tahu bahawa Muzik FM telah ditukarkan nama pada rabu lepas kepada nama baru iaitu Nasional FM (nama lama yang dibarukan semula sebab sebelum ni nama tersebut telah digunakan sebelum radio Nasional FM bergabung dengan Klasik FM menjadi Klasik Nasional). Saya adalah salah seorang pendengar setia radio Muzik FM tersebut semasa memandu memandangkan kandungan hiburan yang diserikan dengan info-info semasa (buka sahaja info hiburan seperti radio swasta).
Pada pandangan saya sepatutnya Muzik FM dikekalkan dan jika hendak wujudkan kembali Nasional FM, buka satu saluran terbaru. Jangan sekadar mengharapkan populariti Muzik FM kerana dengan tindakan begini membuatkan pendengar-pendengar Muzik FM (baca : radio kendalian kerajaan) sebelum ini beralih ke saluran swasta dan meninggalkan saluran kendalian kerajaan.
Namun perubahan tersebut tidaklah seratus-peratus kerana Muzik FM kini telah bertukar kepada radio online di alamat http://muzikfm.rtm.gov.my/. Tapi yang tak bestnya dah tak boleh dengar dalam kereta sebab tak boleh pasang internet dalam kereta untuk dengan Muzik FM secara online. Dan siarannya juga rasanya tak lagi 24 jam kerana beroperasi dari 10 pagi hingga 8 malam saja (kalau salah tolong betulkan).
Kalau nak dengar Muzik FM online sila klik sini ----> MUZIK FM

TAHUN 2012 DAH TIBA

Selamat Tahun Baru 2012. Tahun baru sudah tentunya azam baru. Jangan renew azam 2011 udah le. Tahun ni antara tarikh menarik adalah 12.12.12, 20.12.2012, 21.02.2012,1.2.12, 10.11.12.
Nantikan entri-entri menarik dari RIS-IT di tahun 2012 ini walaupun simple utk pakar-pakar komputer tapi berguna untuk pembaca blog ini yang tak pakar macam saya (kalau saya pakar, dah tentu entri dalam RIS-IT ni yang canggih-manggih).
Related Posts with Thumbnails