Simpanan Maya | Cloud Folder

Jika sebelum ini RIS-IT menerangkan cara untuk membuka akaun maya iaitu simpanan fail secara maya bagi Drpobox dan Google Drive. Kali ini RIS-IT ingin memaklumkan bahawa banyak lagi perkhidmatan seumpamanya disediakan. Berikut disenaraikan 5 perkhidmatan penyimpanan fail secara maya yang popular pada masa ni. Klik pada gambar untuk membuka website atau ingin mendaftar.

Google Drive - Dimiliki oleh Google dan menawarkan saiz simpanan percuma sebanyak 5GB dan dikatakan meningkat dari masa ke semasa. Pendaftaran dirangkaikan dengan akaun gmail, google plus dan lain-lain perkhidmatan oleh google.

Dropbox - Menawarkan saiz simpanan percuma sebanyak 5GB dan boleh ditingkatkan ke 16GB secara percuma jika berjaya menarik kawan-kawan mendaftar melalui akaun kita.

Skydrive - Dimiliki oleh Microsoft dan menawarkan sehingga saiz simpanan percuma sehingga 7GB dan pendaftaran menggunakan 'Windows Live ID'.

Box - Menawarkan saiz simpanan percuma sehingga 5GB dan pernah menawarkan 50GB secara percuma sebelum ini.

iCloud - Dimiliki oleh Apple dan menawarkan sehingga saiz simpanan percuma sehingga 5GB dan serasi untuk pengguna produk Apple seperti iPhone, Mac, iPad dan seumpamanya.

Buat masa sekarang, RIS-IT hanya ada 2 akaun sahaja iaitu Dropbox dan Google Drive je sebab yang ada ni pun masih belum digunakan sepenuhnya.
Simpanan maya ini membolehkan kita mengakses fail secara dalam talian jika ada perkhidmatan internet. Tak perlu susah bawa external hard disk atau handy drive. Kalau nak daftar, klik pada gambar di atas untuk ke website berkenaan.

Google Drive | Simpanan Fail Secara Maya 2

Jika sebelum ini dikenalkan dengan Dropbox iaitu perkhidmatan menyimpan fail secara maya, kali ini pula dikenalkan pula dengan 'Google Drive' yang mempunyai fungsi yang hampir sama iaitu untuk menyimpan fail secara maya dan mengaksesnya pada bila-bila masa dan di mana jua asalkan terdapatnya sambungan internet.
Kelebihan fail maya ini adalah kita tak perlu membawa external harddisk kemana jua kita pergi. Juga kalau kita terlupa bawa atau external harddisk rosak, fail ini tidak terjejas. Sebanyak 5GB simpanan percuma disediakan dan terdapat perkhidmatan perkongsian fail disediakan. Ini amat berguna jika kita ingin menghantar info bersaiz besar kepada rakan kita kerana lampiran bersaiz besar tidak boleh dihantar melalui email.
Boleh menambahkan saiz simpanan tapi perlulah bayar di mana upgrade ke 100GB dikenakan bayaran $4.99 (dollar US)/sebulan dan maksima ditawarkan sehingga 16TB.

Ikuti langkah-langkah di bawah untuk daftar;

Langkah 1 : Pergi ke website Google Drive (klik sini)

Langkah 2 : Klik pada kotak 'Sign In'

Langkah 3 : Sign In dengan menggunakan akaun Gmail anda. Jika tiada akaun gmail, daftar dahulu akaun tersebut.

Langkah 4 : Ikuti arahan seterusnya. Anda secara automatik akan diberikan saiz simpanan secara percuma sebanyak 5GB.

Langkah 5 : Untuk mendapatkan drive bagi PC, sila klik pada 'Download Google Drive for PC' dan tunggu hingga selesai.

Akaun ini akan dilinkkan dengan gmail dan google plus. Jika langgan saiz 25GB, saiz gmail juga akan bertambah secara percuma kepada 25GB

Game Perkataan Sinonim | Synonymosum

Terjumpa satu laman web yang agak menarik untuk dikongsikan bersama. Laman web ni berkenaan permainan perkataan (lebih tepat - menguji kecekapan) dalam bahasa inggeris bagi mencari perkataan sinonim atau sama erti. Sebenarnya laman ini adalah laman untuk mencari perkataan yang sama maksud tetapi disebabkan ada bahagian untuk permainan atau mencuba kecekapan bermain perkataan jadi relalah saya berkongsi. Jom kita cuba bersaing. Pada masa entri ini ditulis, RIS juga tersenarai pada nombor 31, ok gak tu.
Cara nak bermain atau lebih tepat lagi menguji kecekapan adalah dengan mengunjungi laman web Synonymosum dengan mengklik pautan ini (Synonymosum)
Kemudian masukkan nama samaran, pilih jantina (tak tahu apa tujuan) dan klik 'start game'.
Apa lagi, mulakan memilih huruf yang berkenan bersesuaian untuk mendapatkan sinonim bagi klu yang diberikan. Kira macam main game 'hangman'.
Kalau dah dapat jawab, adalah markah yang diberikan. Macam tu la cara mainnya. Rasanya semua dah biasa hangman dah tahu cara nak main games ini.
Tapi ini adalah tujuan utama untuk laman web ini diwujudkan iaitu membantu kita mencari perkataan sinonim atau sama maksud. Sebagai contoh di atas - assert mempunyai banyak perkataan serupa seperti yang ditunjukkan. Jadi sambil mencari perkataan, boleh juga bermain atau menguji kecekapan. Selamat mencuba.

Tema Hari Pekerja 2012 | Pekerja Berinovatif Penggerak Transformasi.

Satu Mei setiap tahun semua orang dah tahu hari apa terutamanya yang bekerja. Mana taknya, hari ni diumumkan sebagai Hari Pekerja dan merupakan cuti umum seluruh Malaysia (mungkin seluruh dunia agaknya). Hari ni adalah hari pekerja bermalas-malas dapat melupakan seketika pasal kerja dan menghabiskan masa bersama famili. Hari ini adalah kali ke 15 saya menyambutnya setelah bergelar pekerja. Bos-bos mungkin tak perlu meraikan hari ni sbb yang ni khas untuk pekerja je.
Walaupun bercuti, sempat juga saya bekerja (part time blogger) dengan mengupdate blog ini. Sebab apa masih bekerja update blog ni?
Tentunya sebab nak ucap
SELAMAT HARI PEKERJA.
Dan temanya ialah 'Pekerja Berinovatf Penggerak Transformasi'. Jangan salah baca plak sbb ada gak yang baca Transformasi sbg Reformasi. Baca betul betul.
Related Posts with Thumbnails