Memadat / Mengecil Saiz Gambar

Masalah : Anda ingin menghantar gambar digital melalui email kepada kawan anda. Namun apabila anda menekan butang 'send' keluar mesej memberitahu bahawa saiz email ada melebihi had yang dibenarkan. Apakah tindakan anda untuk memastikan kawan anda boleh menerima gambar tersebut?

Penyelesaiannya seperti di bawah.
a. Hantar email berserta lampiran gambar berulang kali di mana setiap kali email dihantar dilampirkan gambar yang berlainan.
b. Salin gambar itu ke media penyimpanan lain (Cth : CD, Flash Drive, SD Card) dan pos/beri kepada kawan anda.
c. Berkongsi gambar tersebut di laman sosial (Cth : Facebook, Millat Facebook) dan kawan anda menyalin gambar tersebut dari halaman tersebut.
d. Memadat / Mengecilkan saiz gambar tersebut.

Jawapan : Semua kaedah penyelesaian di atas boleh digunakan namun cara 'd' lebih saya sukai kerana mudah dan tak mengambil masa panjang.
Anda tak perlu memuatturun perisan lain untuk tujuan tersebut kerana perisian yang ingin digunakan memang telah sedia ada bersama Windows/Microsoft. Ikuti langkah-langkah seperti di bawah untuk memadatkan saiz gambar anda;

Langkah 1 : Buka folder menempatkan gambar yang ingin dipadatkan.

Password Untuk Fail

Ada antara kita ingin menyimpan sesuatu fail yang hanya untuk diedit atau tatapan diri sendiri atau orang tertentu. Keadaan ini boleh jadi apabila fail tersebut disimpan di sesebuah komputer yang dikongsi ramai sebagai 'contoh' komputer pejabat.
Tindakan yang sepatutnya dilakukan adalah meletakkan 'password' pada fail tersebut.
Terdapat dua keadaan 'password' ini boleh digunakan iaitu
1. Fail hanya boleh dibuka dengan menggunakan 'password'. Jika 'password' tidak dimasukkan maka fail tidak akan terpapar.
2. Fail boleh dibuka tanpa 'password' tapi hanya untuk melihat kandungan fail namun jika ingin mengedit info dalam fail tersebut, 'password' perlu dimasukkan.

Anda boleh menggunakan perisian tambahan yang dimuatturun dari internet, perisian yang dibeli atau menggunakan perisian yang telah sediaada bersama Microsoft Office. Bagi menjimatkan kos dan masa, saya  suka gunakan perisian sediaada. Namun saya tidak dapat menyatakan dari segi sekuriti kerana saya tidaklah mahir dalam I.T., kerana apa yang saya paparkan adalah bertujuan untuk berkongsi apa-apa maklumat yang saya tahu dan yang sedang saya gunakan.

Caranya begini;
Langkah 1 : Setelah siap fail yang anda ingin letakan 'password' klik menu 'save as'.

Pantun Aidilfitri Dari RIS-IT


Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Sebulan genap kita berpuasa
Semoga digolongkan pada orang berjaya
Diperintah sudah oleh Yang Berkuasa
Sesudah berpuasa kita beraya

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Blog - Backup dan Restore

Perhatian kepada Blogger Baru : Sebelum menjalankan apa-apa solekan perubahan kepada blog korang, pastikan korang backup dulu blog korang tu. Manalah tau jadi apa-apa yang tak disangka-sangka pada blog korang tu.
Sekurang-kurangnya blog korang masih boleh diselamatkan. Bayangkan kalau korang tak backup blog korang tu dan didapati blog korang kurap corrupt, kan naya. Tambahan pulak dah banyak gajet korang masukkan dan banyak masa juga korang dah habiskan sebelum ni untuk membina blog korang tu.
(Kalau korang perasan, dalam entri aku sebelum ni pun ada bagitau tentang backup ni)

Cara untuk backup;.

Langkah 1 : Korang sign in dulu.

Langkah 2 : Pergi ke Menu 'Design' dan Pilih Submenu 'Edit HTML' 
Langkah 3 : Klik pada 'Download Full Template'
Langkah 4 : Simpan template tersebut pada mana-mana folder yang korang suka. Pastikan korang ingat lokasi template ni supaya senang dicari bila diperlukan. Cadangan aku, korang namakan fail korang guna nama blog dan tarikh backup(Sekadar contoh : ris-it 23Ogos10)

Cara untuk restore

Langkah 1 : Ikuti seperti langkah 1 dan 2 di atas.
Langkah 2 : Klik 'browse' dan seterusnya cari template yang korang backup sebelum ini. Klik "OK".

Langkah 3 : Klik 'Upload'. Langkah restore korang dah selesai.

Pesanan penaja # SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN. BACKUP BLOG ANDA#

Nota : Sekadar panduan sebagaimana yang aku praktikan. Panduan berdasarkan browser mozilla. Segala tindakan atas tanggungjawab sendiri.

RIS-FAMILI
Related Posts with Thumbnails