Blog - Backup dan Restore

Perhatian kepada Blogger Baru : Sebelum menjalankan apa-apa solekan perubahan kepada blog korang, pastikan korang backup dulu blog korang tu. Manalah tau jadi apa-apa yang tak disangka-sangka pada blog korang tu.
Sekurang-kurangnya blog korang masih boleh diselamatkan. Bayangkan kalau korang tak backup blog korang tu dan didapati blog korang kurap corrupt, kan naya. Tambahan pulak dah banyak gajet korang masukkan dan banyak masa juga korang dah habiskan sebelum ni untuk membina blog korang tu.
(Kalau korang perasan, dalam entri aku sebelum ni pun ada bagitau tentang backup ni)

Cara untuk backup;.

Langkah 1 : Korang sign in dulu.

Langkah 2 : Pergi ke Menu 'Design' dan Pilih Submenu 'Edit HTML' 
Langkah 3 : Klik pada 'Download Full Template'
Langkah 4 : Simpan template tersebut pada mana-mana folder yang korang suka. Pastikan korang ingat lokasi template ni supaya senang dicari bila diperlukan. Cadangan aku, korang namakan fail korang guna nama blog dan tarikh backup(Sekadar contoh : ris-it 23Ogos10)

Cara untuk restore

Langkah 1 : Ikuti seperti langkah 1 dan 2 di atas.
Langkah 2 : Klik 'browse' dan seterusnya cari template yang korang backup sebelum ini. Klik "OK".

Langkah 3 : Klik 'Upload'. Langkah restore korang dah selesai.

Pesanan penaja # SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN. BACKUP BLOG ANDA#

Nota : Sekadar panduan sebagaimana yang aku praktikan. Panduan berdasarkan browser mozilla. Segala tindakan atas tanggungjawab sendiri.

RIS-FAMILI

Tiada ulasan:

Related Posts with Thumbnails