Tonton TV Satelit Secara Online & Percuma

      Kini anda boleh menonton TV satelit secara online seperti Star Movies, Discovery Channel, Al Jazeera, ESPN, Cartoon Network dan banyak lagi (ikut senarai yang ada adalah 136). Semuanya secara percuma kecuali hanya perlu bayar bil broadband (untuk online) dan bil elektrik (untuk pasang komputer). Tak perlu lagi bayar bil langganan TV tersebut. Tapi bergantung kepada kelajuan broadband anda juga.
      RIS-IT pun terjumpa secara tak sengaja. Tak sempat buka kesemuanya dan ada juga yang gagal dibuka atas sebab-sebab yang RIS-IT sendiri tak tahu. Tapi untuk Star Movies berjaya dibuka. Dan rasanya ini saluran untuk India memandangkan iklan yang ada adalah iklan dari India. Tak kisahlah, janji free. ESPN pun boleh dibuka.
      Setakat ini tontonan tak terganggu dan TV bersiaran secara berterusan. Mungkin masih ramai yang belum menggunakan perkhidmatan ini menyebabkan siaran memuaskan.

Untuk mengunakan perkhidmatan ini sila ikuti langkah-langkah berikut;

Langkah 1 : Perlu mendaftar laman sosial MillatFacebook (klik sini utk buka MFB). Kepada sesiapa yang belum tahu, millatfacebook ini adalah laman sosial berciri Islamik dari Pakistan yang asalnya adalah untuk menyaingi Facebook. Rasanya dah 3 tahun beroperasi. Kalau dah ada akaun, hanya login masuk. (Bolehlah add saya kalau dah buka akaun di sini ---> http://mymfb.com/idris/)

Langkah 2 : Klik pada menu 'TV' yang berada di bahagian atas.

Langkah 3 : Senarai TV yang ada akan dipaparkan dan bahagian atas sekali akan dipaparkan senarai TV yang popular. Untuk melihat TV senarai TV lain sila tatal skrin hingga ke bawah. Setiap muka surat ditunjukkan 10 saluran TV. untuk melihat saluran TV seterusnya sila klik butang arrow kekanan yang berada di bahagian bawah.

Langkah 4 : Untuk mempercepatkan pencarian TV berdasarkan kategori, klikkan jenis saluran TV yang diingini yang disenaraikan di bahagian tepi. Terdapat 15 kategori yang ada seperti Education, Kids, Movies dan Music.

Langkah 5 : Klik pada bahagian ikon TV yang dipaparkan untuk menonton. Dan TV yang menjadi pilihan anda akan dipaparkan. Sebagai contoh di bawah adalah Star Movies.

Nota : Untuk menonton dalam saiz 'full screen' sila klik icon di bucu kanan bawah.

SELAMAT MENONTON

CIMB Clicks Via Facebook

Tak tahu bila ada perkhidmatan CIMB Clicks via Facebook ni. Yang tahu sebelum ni hanyalah CIMB Clicks via Website dan CIMB Click via Handphone (Android). Perasan tentang ni pun sebab keluar pemberitahuan semasa nak buka Cimb Clicks. Tapi tak la register lagi sebab nak tengok komen-komen pengguna yang lain dulu, maklumlah masih baru.
Kepada sesapa yang berminat bolehlah register di website CIMB Clicks dulu kemudian barulah 'activate' perkhidmatan tersebut di Facebook. Berikut adalah info tentang Cimb Clicks via FB;
Iklan yang ada semasa buka Cimb Clicks

Perkhidmatan yang ada di CIMB Clicks via FB

Step 1 untuk daftar

Step 2 untuk pendaftaran

Step 2 untuk daftar (sambungan)

Step 3 untuk daftar
Kalau lihat penerangan di atas, tidak semua perkhidmatan ditawarkan via website ada pada via FB. Yang ada hanyalah perkhidmatan 'Coin Box', 'Send Money' dan 'Prepaid Airtime'.
Kalau nak pergi ke CIMB Clicks via FB, klik sini (CIMB Click)

Peta Online

      Pada masa dahulu, jika hendak merujuk sesuatu lokasi, kita akan merujuk kepada peta yang dilukis di atas kertas. Namun pada masa kini peta boleh dirujuk secara online. Bukan sekadar dalam bentuk lukisan malah dalam rupabentuk sebenar iaitu peta yang diambil terus dari satelit. Perkhidmatan peta yang popular sekarang ini adalah menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh google iaitu 'google map' dan 'google earth'. ' Google map' boleh terus digunakan secara online tanpa perlu memasang perisian manakala 'google earth' memerlukan pemasangan perisian namun 'google earth' mempunyai beberapa ciri-ciri yang tidak terdapat pada 'google map'.
      Selain perkhidmatan peta dari google, terdapat beberapa perkhidmatan peta lain yang agak popular yang seringkali digunakan oleh pengguna. Berikut disenaraikan perkhidmatan peta online untuk rujukan (Klik pautan untuk pergi ke perkhidmatan peta) ;

GOOGLE MAP

YAHOO MAP

BING MAP

HERE MAP

      Kalau rajin mencari rasanya banyak lagi perkhidmatan peta online yang disediakan tapi yang disenaraikan di atas adalah antara yang popular dan kerap digunakan. Bagi RIS-IT, 'google map' kerap digunakan manakala 'yahoo map' adalah pilihan kedua diikuti oleh 'bing map' dan 'here map'.

Buku Online

Jika anda minat membaca dan tercari-cari buku secara online, kini google ada berkongsi halaman berkenaan buku untuk anda baca secara online. Ia terdapat di 'Google Books'. Terdapat berbagai genre buku samaada dalam Bahasa Malaysia, Inggeris atau lain-lain bahasa. Begitu juga buku fiksyen atau non-fiksyen.
Walaupun majoriti buku yang dipaparkan adalah sebahagian sahaja namun jika rajin mencari kemungkinan ada buku yang dikongsikan sepenuhnya (mungkin sbb belum jumpa lagi. Hahaha).

Untuk mengakses perkhidmatan ini, sila pergi ke website Google Book (klik sini)
Selepas itu bolehlah dicari buku yang bersesuaian satu persatu atau menggunakan kotak 'search'. Sebagai contoh RIS-IT mencari buku berkenaan "komputer"
Senarai buku berkaitan komputer akan dipaparkan dan bolehlah memilih mana-mana buku yang berkenan. Untuk mendapatkan buku dengan tajuk spesifik, kenalah taip tajuk tersebut sepenuhnya semasa 'search'. Tapi tak semestinya buku yang dicari tersebut ada dalam senarai. Untuk contoh di bawah, RIS-IT memilih buku '101 Tips Mudah Memperbaiki Komputer Error".
Disebelah kiri buku tersebut ada ditunjukkan status sama ada terdapatnya buku tersebut dalam bentuk 'e-book' dan di mana untuk mendapatkan buku tersebut dalam bentuk buku biasa.
Bagi RIS-IT, bolehlah mencuba menggunakan kemudahan online ini sesekali. Bukannya kena duit pun untuk mengakses kemudahan ini, kecuali lah nak membeli atau mendownload. Selamat membaca.
Related Posts with Thumbnails