Kalkulator Maya

Zaman sekarang banyak kaedah untuk membuat pengiraan. Antaranya menggunakan kaedah pengiraan metal aritmetik atau congakan. Juga menggunakan kertas untuk membuat pengiraan. Namun kedua-dua kaedah tersebut hanya melibatkan pengiraan yang mudah dan angka yang kecil. Jika ingin membuat pengiraan yang panjang dan kompleks perlu gunakan kalkulator atau perisian pengiraan yang telah disediakan.
Berikut disenaraikan kaedah-kaedah untuk mendapatkan nilai pengiraan.
Mental / Congakan
Pengiraan atas kertas / guna jari
Guna kalkulator
Guna perisian excel atau perisian lain
 
Guna kalkulator dalam komputer / telefon bimbit
 Guna Enjin Carian "Google"
Guna Enjin Carian "Yahoo"
Entri kali ini lebih kepada penggunaan kalkulator maya iaitu menggunakan enjin carian. Percubaan kepada 3 enjin carian popular iaitu google, yahoo dan bing mendapati hanya google dan yahoo sahaja yang mempunyai kalkulator maya. Caranya adalah dengan memasukkan nilai yang ingin dicari seperti contoh di atas. Untuk mencari nilai 'tambah' guna simbol "+", nilai 'tolak' guna simbol "-", nilai 'darab' guna simbol "*" dan nilai 'bahagi' guna simbol "/" dan 'kuasa' guna simbol "^". Selepas masuk nilai yang dicari tak perlu masukkan simbol "sama dengan (=)", hanya perlu tekan butang 'search' dan nilai pengiraan akan ditunjukkan di bawahnya.

Al Hijrah - Saluran TV terbaru

Pada 7 Disember 2010 lalu telah dilancarkan satu saluran baru untuk tontonan rakyat Malaysia yang terpilih untuk menonton saluran TV percuma. Rakyat Malaysia terpilih bermaksud hanya beberapa negeri sahaja yang dapat menonton kerana liputan siaran masih belum diperluaskan ke seluruh Malaysia. Buat masa ini hanya negeri Terengganu (Yes, aku dah tengok), Johor, Sarawak, Sabah dan Lembah Kelang sahaja ada siaran tersebut, Negeri-negeri lain tunggu ye sebab belum diperluaskan ke kawasan anda. Saluran ini juga belum ada dalam senarai pilihan pelanggan astro, jadi jangan la memandai untuk mencarinya buat masa sekarang.
Pada pandangan aku, saluran ini merupakan satu saluran yang bagus untuk tonton semua kerana rancangan-rancangan yang dihidangkan adalah rancangan bersifat keagamaan, kerohanian, kekeluargaan dan penuh dengan nilai-nilai murni. Sasaran adalah penonton dari 4 - 39 tahun sepertimana yang dimaklumkan dalam laman sesawang AlHijrah. Rasanya mungkin sama konsep dengan Astro Oasis dan sedikit konsep TV9.
Mulanya aku ingatkan saluran baru oleh RTM tapi rupa-rupanya tekaan aku meleset. TV baru ni menggunakan motto "Segalanya Bermula Disini" adalah dikendalikan oleh Al Hijrah Media Corporation yang dipancarkan terus dari Pusat Islam Kuala Lumpur. Antara rancangan perintis adalah Nota Al Zahra, Sinar Baru, Misteri Alam Melayu, Menu Alam, Muhasabah Diri, Uteh, Pada Zaman Dahulu, Tareq Wa Shireen dan banyak lagi. Untuk makluman, TV ini telah melalui fasa percubaan bermula 1 November 2010 lalu.
Untuk mendapatkan siaran TV ini hanya halakan remote tv anda dan tekan carian gelombang sepertimana yang ditunjukkan di bawah.
Aku dah tengok. Anda bagaimana?


Beli Barang Secara Talian

Jika sebelum ini saya ada menceritakan tentang menjejaki surat-surat yang dihantar oleh Pos Malaysia namun kali ini saya ingin mempromosi memperkenalkan pula produk terbaru oleh Pos Malaysia. Promosi percuma Produk terbaru yang dimaksudkan adalah mengenai 'PostMe' iaitu portal perkhidmatan membeli-belah secara dalam talian.
Kepada sesiapa yang malas tak mahu bersesak-sesak di kedai atau kompleks membeli belah mahupun di sangkut di jalan raya, rasanya portal terbaru dari Pos Malaysia ni sesuai untuk anda. Setakat ini sebanyak 6000 barangan boleh didapati melalui portal ini yang melibatkan sebanyak 70 rakan niaga. Dan bilangan tersebut akan bertambah dari masa ke semasa.
Memandangkan portal ini beroperasi 24 jam jadi anda boleh membeli-belah pada bila masa yang anda suka. Pembayaran boleh dibuat menggunakan kad kredit, debit, tunai di Pos Malaysia dan perbankan internet. Barangan dikelaskan kepada 11 kategori seperti Men, Women, Kids, Home & Appliances, Health & Wellness, Technology, Books, Arts & Collectibles, Gift & Novelties, Post Shoppe dan Others. Setiap kategori tersebut pula terdapat sub-kategori di bawahnya seperti ditunjukkan.

Bagi saya ini portal ini memberi pilihan terbaru untuk pembelian barang yang mana selama tak banyak portal / laman sesawang membeli belah dari rantau ini seperti Mudah (Singapura), 1TradeZone (Malaysia), Jipaban (Singapura), Lelong (Malaysia) dan seumpamanya.



Nak Tahu Rahsia Tak?

Memang kali ni RIS-IT ingin berkongsi rahsia. Rahsia ni banyak jenisnya seperti ' Rahsia Besar', 'Rahsia', 'Sulit', 'Terhad', 'Persendirian' juga 'Untuk Kegunaan Rasmi'. Dan kali ini semua jenis rahsia ingin dikongsikan untuk tatapan semua.
Opps... jangan salah sangka, rahsia ni bukannya didedahkan oleh RIS-IT tapi RIS-IT hanya berkongsi pautannya je. Rahsia yang dimaksudkan adalah rahsia yang di dedahkan oleh Wikileaks. Banyak maklumat yang selama ini tersimpan telah dibocorkan dan ini bukannya siri pertama pembocoran rahsia tersebut. Dipercayai siri-siri pembocoran maklumat seperti ini akan terus dikeluarkan dari masa ke masa. Entahlah sama ada maklumat yang dikaitkan dengan Malaysia akan turut ada tak pada masa datang. Harap-harap tak ada la sebab rahsianya akan dibacakan oleh seluruh dunia.
Menurut berita yang dikeluarkan baru-baru ini, sebanyak 251287 maklumat dibocorkan dimana 15652 daripadanya dianggap sulit.
Antara maklumat yang dapat dibacakan adalah mengenai rancangan kerajaan China untuk menggodam Google, operasi pengintipan diplomat di PBB, ejekan terhadap pemimpin-pemimpin dunia, pertelingkahan nuklear Pakistan dan banyak lagi. Banyak betulllll. Rasanya baik baca sendiri kalau nak tahu apa lagi yang ada. RIS-IT pun belum betul baca maklumat tersebut kesemuanya kerana terlalu banyak. Bagaimana sumber-sumber maklumat tersebut diperolehi tidak pula didedahkan namun tida pula dinafikan oleh pihak-pihak yang telah dibocorkan maklumat tersebut.
Kalau nak membacanya sila klik disini. Pencarian maklumat boleh dilakukan berdasarkan tarikh, sumber diperolehi, abjad atau klasifikasi fail.


Nota : Maklumat berdasarkan info dari akhbar bertarikh 30 November 2010.



Blog - Jana Pendapatan dengan Iklan

Bagi penulis blog yang ingin menjana pendapatan dari blog mereka, terdapat banyak cara untuk tujuan tersebut. Samaada menjual barangan barangan melalui blog, menawarkan perkhidmatan melalui blog, menawarkan ruangan iklan untuk dipaparkan ataupun daftar dengan komuniti yang menawarkan perkhidmatan pengiklanan.

Cara yang mudah adalah dengan mendaftarkan diri dengan komuniti yang menawarkan perkhidmatan pengiklanan. Saya mengatakan mudah kerana kita tak perlu bersusah payah untuk mencari pihak yang ingin mengiklankan produk / perkhidmatan mereka kerana semuanya akan diuruskan oleh komuniti tersebut. Selepas mendaftarkan diri, hanya letakkan kod yang diberikan di dalam blog kita.

Kita hanya perlu menulis entri-entri yang bersesuaian bagi menarik pembaca. Lagi ramai pembaca, lagi banyak pengikan yang berminat untuk meletakkan iklan dalam blog kita. Semakin banyak pengiklan, semakin kencang pendapatan kita. Saya telah merasai hasil dari pengiklanan tersebut (sikit je sebab blog picisan je).

Antara enam syarikat pengiklan yang luas digunakan adalah seperti disenaraikan di bawah. Pilihlah mana-mana yang anda sukai, selesa, yakin, menguntungkan dan glamer. Nak letak semua pun boleh tapi nanti iklan-iklan tu pulak yang lebih menonjol dari entri-entri dalam blog tu. (Klik pada nama iklan untuk ke laman iklan tersebut)







Nota : Anda dilarang mengklik sendiri iklan tersebut berulang kali kerana tindakan ini melanggar 'terma dan syarat' yang ditetapkan.


Hari Raya Korban, Aidiladha & Raya Haji

Tak kira apa pun yang kita panggil samada Hari Raya Korban, Aidiladha atau Raya Haji, ia tetap merujuk kepada perayaan yang sama. Namun saya lebih suka gunakan perkataan Aidiladha. 

Buah pauh di tengah bendang,
Jadi dagangan di tengah kota,
Saudara jauh datang bertandang,
Bermaaf-maafan sesama kita.

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan
Salam Aidiladha, Maaf Zahir Batin.



FACEBOOK : Ranking Mengikut Negara

Memandangkan Facebook masih kekal antara laman sesawang yang popular di dunia malah juga di Malaysia, dengan ini RIS-IT ingin berkongsi maklumat yang didapati dari laman sesawang Facebakers. Semua statistik adalah maklumat yang dipetik dari laman tersebut dan disusun mengikut kategori Dunia, Asia, Asia Tenggara dan peratusan Asia. Statistik asal adalah meliputi 213 negara tetapi diringkaskan kepda 20 negara sahaja kerana Malaysia termasuk dalam top 20.
Tak sangka sungguh, rupanya rakyat Malaysia suka berfacebook hinggakan tersenarai di tempat ke 16 Dunia, 4 Asia dan ke 3 Asia Tenggara. Jika dilihat dari segi peratusan pula, 33% penduduk Malaysia ada akaun facebook tapi saya rasa ini berdasarkan andaian setiap akaun facebook tersebut hanya untuk seorang pengguna. Namun realitinya sesetengah pengguna mempunyai lebih dari satu akaun.
Facebook ni bagi saya ada kebaikannya jika digunakan secara berhemah. Tapi jangan sampai asyik berfacebook sehingga mengabaikan kerja (di pejabat) atau rumahtangga (di rumah).
Saya pun ada akaun facebbok juga. Klik sini untuk lihat profile facebook saya.



Pemendek Alamat URL

Muka depan goo.gl

     Baru-baru ini Google melancarkan perkhidmatan memendekkan alamat URL, tak silap saya pada awal Oktober 2010. Bagi pembaca yang tidak begitu mengetahui, URL bermaksud 'Uniform Resource Locator' iaitu alamat yang kita tulis apabila ingin memasuki laman web.
     Sebagai contoh : http://ris-famili.blogspot.com/2010/08/selamat-memandu-pulang-berhari-raya.html  adalah alamat URL. Jika kita perhatikan alamat di atas terlalu panjang dan akan menggunakan ruang yang banyak apabila ingin menulis sesuatu yang menyertakan alamat tersebut. Jika menggunakan pemendek alamat URL, alamat di atas akan dipendekkan menjadi http://goo.gl/P71R (guna goo.gl) dan akan akan tetap dibawa kepada laman yang asal.
     Bagi memendekkan alamat URL anda terdapat laman sesawang yang menyediakan perkhidmatan tersebut seperti, http://goo.gl/ (terbaru), http://tinyurl.com/, http://bit.ly/, http://is.gd/, http://www.kxk.me/, http://ow.ly/, http://www.cejb.net/, http://doiop.com/ dan banyak lagi.
     Namun saya perhatikan hanya dua sahaja yang banyak digunakan iaitu 'tinyurl.com' dan 'bit.ly' dan saya percaya 'goo.gl' yang baru dilancarkan ini juga akan turut popular satu masa nanti.
Muka depan bit.ly
Muka depan tinyurl.com

     Selain dari perkhidmatan pemendek di atas, kita mungkin perasan pemendek alamat yang digunakan oleh laman sesawang popular seperti facebook, twitter dan you tube. Pemendek tersebut diberikan secara automatik apabila kita memasukkan alamat yang panjang ke dalam laman tersebut. Bagi 'facebook' URL bermula dengan http://fb.me/, bagi' twitter' URL bermula dengan http://t.co dan 'you tube' URL bermula dengan http://youtu.be.
RIS-FAMILI

Gaji Melalui E-Penyata

(NOTA : PANDUAN UNTUK KAKITANGAN KERAJAAN SAHAJA)
Selaras penggunaan komputer dan internet yang meluas sekarang ini maka Jabatan Akauntan Negara Malaysia mengambil peluang untuk melaksanakan penyata gaji secara dalam talian atau lebih dikenali sebagai E-Penyata.  Amat sukar untuk melihat pejabat-pejabat kerajaan (apatah lagi swasta) tidak mengggunakan internet mahupun komputer. Dengan ini bermula Oktober 2010, Staff Kerajaan telah mula menerima penyata gaji secara maya. Sebelum ini penyata gaji diterima adalah dalam bentuk bercetak.
Bagi memastikan tahap keselamatan dan privasi maklumat, pengguna dikehendaki memasukkan mendaftar dan memasukkan kata laluan.

Berikut diterangkan cara-cara untuk menggunakannya.

Langkah 1 : Pergi ke Laman Sesawang http://www.anm.gov.my
Langkah 2 : Klik pautan"e-Penyata Gaji & Laporan" dan kemudian "Akses Sistem". (Jika ingin maklumat lanjut klik "Tatacara Penggunaan Sistem"

Langkah 3 : Untuk penggunaan kali pertama, sila klik "Pertama Kali Mendaftar"

Langkah 4 : Masukkan maklumat ke dalam ruangan yang disediakan. Anda perlu mengisi kesemua ruangan tersebut. Setelah lengkap klik "OK".

Langkah 5 : Pendaftaran selesai dan penyata gaji kini semakin hampir dengan anda.
Langkah 6 : Ulangi Langkah 1 dan 2.
Langkah 7 : Selepas itu masukkan no kad pengenalan dan kata laluan yang telah anda masukkan semasa di Langkah 4 tadi dan tekan "Daftar Masuk"

Langkah 8 : Klik pada Penyata Gaji "Sendiri" untuk melihat gaji anda dan pilih bulan yang dikehendaki. Kemudian tekan cari.

Langkah 9 : Senarai gaji akan ditunjukkan (memandangkan baru bermula, hanya penyata oktober sahaja yang ada). Klik pada bulan yang dikehendaki.

Langkah 10 : Slip gaji anda dipaparkan (dalam format pdf). Pastikan komputer anda ada perisian pembuka fail dalam format pdf. Terpulanglah pada anda samaada nak melihat sahaja, menyimpan atau cetak.
(Perhatian : Jangan lupa tekan "Keluar" di sebelah kiri laman sesawang selepas selesai urusan)



ICT dalam Bajet 2011

Berdasarkan pemerhatian dalam Bajet 2011 yang dibentangkan pada 15 Oktober 2010 oleh Perdana Menteri Malaysia yang juga Menteri Kewangan Malaysia iaitu Dato Seri Najib di Parlimen tidak banyak perkara yang menyentuh secara langsung berkenaan ICT pada kali ini berbanding Bajet 2010 lalu (Klik Untuk Baca Entri terdahulu).

Bajet 2011 ini bertemakan "Transformasi Ke Arah Negara Maju Berpendapatan Tinggi" yang melibatkan sebanyak RM 212 billion dengan pecahan RM 162.8 billion untuk belanja pengurusan dan RM 49.2 billion untuk belanja pembangunan.

Antara petikan Bajet 2011 yang melibatkan IT/ICT adalah seperti disenaraikan di bawah;
…. dalam meningkatkan potensi industri teknologi maklumat ICT, program MY Creative Content akan dilaksana bagi menggalakkan pembangunan penciptaan kandungan tempatan, hosting kandungan tempatan dan pembukaan saluran baru untuk kandungan. 
Program ini membabitkan peruntukan sebanyak RM119 juta....
.... Kerajaan, akan juga melanjutkan tempoh galakan elaun pelaburan kepada penyedia kemudahan sambungan terakhir perkhidmatan jalur lebar, dan juga melanjutkan pengecualian duti import dan cukai jualan ke atas peralatan jalur lebar selama dua tahun sehingga 2012.....
.... Pada masa ini, telefon bimbit biasa dikenakan cukai jualan 10 peratus manakala telefon bimbit yang mempunyai pelbagai aplikasi seperti internet dan personal digital assistant (PDA) dikecualikan cukai jualan. 
Bagi tujuan penyelarasan, Kerajaan mencadangkan, cukai jualan, dikecualikan, ke atas semua jenis telefon bimbit....
.... Dalam konteks ini, Kerajaan akan mewujudkan portal interaktif "1Malaysia Pengguna Bijak" bagi memudahkan rakyat mengikuti perkembangan harga terkini barangan, meliputi hampir 7,000 premis perniagaan seluruh negara. 
Melalui portal ini, pengguna mempunyai pilihan untuk mendapatkan sesuatu barangan pada harga yang kompetitif. 
Pengguna juga boleh menggunakan khidmat pesanan ringkas untuk mengetahui harga terkini barangan....
Itu sahaja pada pendapat saya merupakan intipati-intipati Bajet 2011 yang kena mengena dengan ICT secara langsung. Mungkin ada yang terlepas pandang, jika ada bolehlah dikongsikan bersama dengan memberi komen pada ruangan 'comment' di bawah entri ini.

Untuk membaca Petikan Bajet 2011 sepenuhnya sila klik disini (Pautan Berita Harian)


Blog - Buat Banner Statik

Lanjutan Entri sebelum ini iaitu Buat Banner Flash.

Banner statik yang terdapat dalam blog RIS-FAMILI

Permulaannya anda perlu membuat banner secara manual menggunakan perisian yang anda mahir seperti photoshop, photoscape, microsoft paint atau apa-apa saja program seumpamanya. (Aku hanya menggunakan perisian 'Paint' untuk membuat banner di atas).

Selepas siap, simpan banner tersebut dalam format 'jpg'. Format lain aku tak pasti boleh atau tak sebab aku tak mencubanya, maklumkan aku jika anda berjaya membuat blog statik menggunakan format lain.

Kemudian anda carilah di dalam internet perkhidmatan 'image hosting' bagi membolehkan anda mengupload banner yang telah anda buat. Banyak perkhidmatan 'image hosting' yang ada tapi aku lebih suka menggunakan 'photobucket'. Anda perlu berdaftar untuk menggunakan perkhidmatan ini.


Setelah berdaftar, sila login ke akaun anda dan proses untuk seterusnya. Klik 'Upload Images and Videos' dan seterusnya pilih banner yang telah anda buat/simpan sebelum ini.


Masukkan info yang berkaitan (Jika perlu, tak letak pun tak pe). Selepas berpuas hati, klik butang 'save'. Banner anda telah sedia untuk digunakan. Untuk mendapatkan kod HTML yang diperlukan, klik pada banner anda tadi dan kod HTML akan dipaparkan.


Untuk meletakkan banner yang telah diupload tadi ke blog atau laman sesawang anda, salin (copy) pada ruangan 'HTML Code' dan letak (paste) ke dalam blog anda. Cara nak letak klik di sini (cara adalah sama).

Lepas dah salin dalam blog, sebelum klik 'save' anda perlu mengubah sedikit pada kod HTML tersebut bagi membolehkan laman blog atau laman sesawang yang anda inginkan dipaparkan jika banner tersebut di klik. Anda perlu mengubah pada bahagian yang berwarna merah dengan laman blog yang anda inginkan.


Nota : Cara ini bukan hanya untuk membuat banner sahaja, anda juga boleh menggunakan laman sesawang ini untuk berkongsi gambar, logo, video dan seumpamanya.
RIS-FAMILI

Blog - Buat Banner Flash


Entri ini di buat atas permintaan syamdicni

Sepertimana terdapat di atas entri ini

Banner seperti ini di buat melalui laman sesawang yang banyak terdapat di internet. Untuk mencarinya boleh di cari (search) di laman sesawang. Antara laman sesawang yang menyediakan perkhidmatan ini adalah seperti flashvortex. Penerangan kali ini adalah untuk laman sesawang tersebut.

Caranya : Cari menggunakan enjin carian atau klikkan pada bahagian kanan bawah banner yang terdapat dalam blog ini. Anda dapati perkataan 'FlashVortex.com' akan bertukar kepada 'Get yours FREE'. Klik pada perkataan ini. (Nota : Jika anda klik pada bahagian lain dalam banner ini, anda akan di bawa ke blog RIS-FAMILI iaitu blog yang ditetapkan untuk dirangkaikan)

Klik pada bahagian yang ditunjukkan

Anda seterusnya akan dibawa ke laman sesawang flashvortex. Anda akan dapati pilihan menu-menu lain seperti text, button dan clock. Untuk memilih banner yang diingini, klik pada menu banner.

Memadat / Mengecil Saiz Gambar

Masalah : Anda ingin menghantar gambar digital melalui email kepada kawan anda. Namun apabila anda menekan butang 'send' keluar mesej memberitahu bahawa saiz email ada melebihi had yang dibenarkan. Apakah tindakan anda untuk memastikan kawan anda boleh menerima gambar tersebut?

Penyelesaiannya seperti di bawah.
a. Hantar email berserta lampiran gambar berulang kali di mana setiap kali email dihantar dilampirkan gambar yang berlainan.
b. Salin gambar itu ke media penyimpanan lain (Cth : CD, Flash Drive, SD Card) dan pos/beri kepada kawan anda.
c. Berkongsi gambar tersebut di laman sosial (Cth : Facebook, Millat Facebook) dan kawan anda menyalin gambar tersebut dari halaman tersebut.
d. Memadat / Mengecilkan saiz gambar tersebut.

Jawapan : Semua kaedah penyelesaian di atas boleh digunakan namun cara 'd' lebih saya sukai kerana mudah dan tak mengambil masa panjang.
Anda tak perlu memuatturun perisan lain untuk tujuan tersebut kerana perisian yang ingin digunakan memang telah sedia ada bersama Windows/Microsoft. Ikuti langkah-langkah seperti di bawah untuk memadatkan saiz gambar anda;

Langkah 1 : Buka folder menempatkan gambar yang ingin dipadatkan.

Password Untuk Fail

Ada antara kita ingin menyimpan sesuatu fail yang hanya untuk diedit atau tatapan diri sendiri atau orang tertentu. Keadaan ini boleh jadi apabila fail tersebut disimpan di sesebuah komputer yang dikongsi ramai sebagai 'contoh' komputer pejabat.
Tindakan yang sepatutnya dilakukan adalah meletakkan 'password' pada fail tersebut.
Terdapat dua keadaan 'password' ini boleh digunakan iaitu
1. Fail hanya boleh dibuka dengan menggunakan 'password'. Jika 'password' tidak dimasukkan maka fail tidak akan terpapar.
2. Fail boleh dibuka tanpa 'password' tapi hanya untuk melihat kandungan fail namun jika ingin mengedit info dalam fail tersebut, 'password' perlu dimasukkan.

Anda boleh menggunakan perisian tambahan yang dimuatturun dari internet, perisian yang dibeli atau menggunakan perisian yang telah sediaada bersama Microsoft Office. Bagi menjimatkan kos dan masa, saya  suka gunakan perisian sediaada. Namun saya tidak dapat menyatakan dari segi sekuriti kerana saya tidaklah mahir dalam I.T., kerana apa yang saya paparkan adalah bertujuan untuk berkongsi apa-apa maklumat yang saya tahu dan yang sedang saya gunakan.

Caranya begini;
Langkah 1 : Setelah siap fail yang anda ingin letakan 'password' klik menu 'save as'.

Pantun Aidilfitri Dari RIS-IT


Lemah lembut tuan puteri
Berkain cindai cantik dipandang
Meriah menyambut Aidilfitri
Sahabat handai datang bertandang

Sebulan genap kita berpuasa
Semoga digolongkan pada orang berjaya
Diperintah sudah oleh Yang Berkuasa
Sesudah berpuasa kita beraya

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Blog - Backup dan Restore

Perhatian kepada Blogger Baru : Sebelum menjalankan apa-apa solekan perubahan kepada blog korang, pastikan korang backup dulu blog korang tu. Manalah tau jadi apa-apa yang tak disangka-sangka pada blog korang tu.
Sekurang-kurangnya blog korang masih boleh diselamatkan. Bayangkan kalau korang tak backup blog korang tu dan didapati blog korang kurap corrupt, kan naya. Tambahan pulak dah banyak gajet korang masukkan dan banyak masa juga korang dah habiskan sebelum ni untuk membina blog korang tu.
(Kalau korang perasan, dalam entri aku sebelum ni pun ada bagitau tentang backup ni)

Cara untuk backup;.

Langkah 1 : Korang sign in dulu.

Langkah 2 : Pergi ke Menu 'Design' dan Pilih Submenu 'Edit HTML' 
Langkah 3 : Klik pada 'Download Full Template'
Langkah 4 : Simpan template tersebut pada mana-mana folder yang korang suka. Pastikan korang ingat lokasi template ni supaya senang dicari bila diperlukan. Cadangan aku, korang namakan fail korang guna nama blog dan tarikh backup(Sekadar contoh : ris-it 23Ogos10)

Cara untuk restore

Langkah 1 : Ikuti seperti langkah 1 dan 2 di atas.
Langkah 2 : Klik 'browse' dan seterusnya cari template yang korang backup sebelum ini. Klik "OK".

Langkah 3 : Klik 'Upload'. Langkah restore korang dah selesai.

Pesanan penaja # SEDIAKAN PAYUNG SEBELUM HUJAN. BACKUP BLOG ANDA#

Nota : Sekadar panduan sebagaimana yang aku praktikan. Panduan berdasarkan browser mozilla. Segala tindakan atas tanggungjawab sendiri.

RIS-FAMILI
Related Posts with Thumbnails