Mengeluarkan Senarai Blog Yang Diikuti / Unfollow Blog


Biasanya kita mendengar orang mengikuti sesuatu blog tapi jarang kita dengar orang mengeluarkan dari senarai selepas mengikuti sesuatu blog atau lebih dikenali 'unfollow blog'. Mungkin memang ingin terus mengikuti sesuatu blog tersebut atau tak tahu cara untuk 'unfollow blog'. Caraya mudah sahaja.

Langkah 1 : Pastikan anda telah 'sign in' ke dalam blog anda dengan cara memasukkan 'username' dan 'password'.

Langkah 2 : Pada widget 'Follower' (atau nama lain yg anda gunakan), klik pada 'opsyen' dan seterusnya 'tetapan tapak'.

Langkah 3 : Selepas itu pilih 'tapak yang telah sertai' dan seterusnya klik 'berhenti mengikut'.

Langkah 4 : Akan keluar window untuk pengesahan sama ada betul-betul hendak 'unfollow' atau tidak. Jika pasti, klik pada "Berhenti Mengikut".


Langkah 5 : Proses selesai dan anda akan dapati blog yang yang di'unfollow' telah tiada dalam senarai. Ulangi langkah 3 dan 4 untuk 'unfollow blog seterusnya'

Pandangan Aku : Panduan ini adalah semata-mata untuk perkongsian maklumat, Pada aku tak perlulah meng'unfollow' sesuatu blog yang telah kita follow kecualilah blog itu benar-benar tidak beretika atau menyentuh sensitiviti kita seperti blog yang menghina, menghasut, anti Islam dll.

Email Susulan Setiap Komen

Jika kita ingin mengetahui komen susulan atau soalan kita kepada sesuatu blog, itu tidak menjadi masalah besar jika blog tersebut memasang widget komen dari pihak ketiga seperti 'commenluv' atau 'disqus'. Ini kerana setiap komen susulan akan terus dihantar ke email kita kerana telah tersedia kotak untuk memasukkan alamat email bagi tujuan tersebut.
Sekadar contoh : Widget Komen oleh CommenLuv


Namun blog yang menggunakan kotak komen yang telah sedia ada dalam platform blogger juga ada ciri-ciri tersebut tetapi tidaklah terus muncul kotak untuk memasukkan email tersebut. Caranya adalah membuat komen dengan pilihan menggunakan akaun google.

Anda mestilah mempunyai email yang disediakan oleh gmail. Masukkan 'User Name' dan 'Password' dan kemudian jangan lupa 'tick'kan kotak "email ulasan susulan ke xxx@gmail.com.
Selepas itu setiap email yang dibuat oleh penulis blog tersebut atau pembaca lain akan dihantar ke email anda. Jika anda telah dapat jawapan atas komen ada, ada ada pilihan untuk menamatkan penghantaran email susulan tersebut dengan cara mengklik pada pautan 'unsubscribe' yang ada dalam email yang dihantar.

Jika ingin mencuba, anda bolehlah membuat komen diblog ini (klik 'komen disini' pada bawah entri ini) dan setiap Insya Allah komen akan dijawab dan susulan dari komen tersebut akan dihantar ke email anda.

Empire Avenue | Main Saham Secara Maya

 
Game 'Fantasy Football' melalui aplikasi Facebook dah habis jadi mencari game baru untuk aku main. Game yang aku suka main biasanya adalah game yang tak perlu berada sepanjang masa di depan komputer, hanya jika ada masa free baru buka game tu. Macam 'Fantasy Football', kalau tak buka beberapa hari / minggu / bulan pun tak pe sebab mata tetap dapat hanya tak begitu mantap je la. Dan jika sebelum ni aku buat entri khas tentang entri tersebut (klik sini), kali ni tak de la pula nak buat entri lagi tentang 'Fantasy Football' tersebut. Hanya nak kongsi tentang keputusannya je la.
Keputusan : Untuk EPL, Keputusan meningkat manakala La Liga merosot berbanding 2009.

Kembali semula pada pencarian game terbaru, aku akhirnya bertemu game sepertimana kriteria yang aku mahu. Game yang ini menarik gak, game main saham yang dikenali sebagai 'Empire Avenue'. Untuk mendaftar klik je link ini "http://www.empireavenue.com/" dan daftar. Boleh sign in melalui akaun facebook (aku guna ni, jadi tak perlu ingat banyak username/password), alamat email (pastikan password tak sama dgn password email) atau guna nama samaran (dipanggil 'ticker' dalam 'empire avenue').
Kalau guna 'Login with Facebook', hanya klik dan masukkan maklumat yg diperlukan

Bila selesai, anda akan diberikan duit maya yang dipanggil eaves sebanyak 2000 (2000e) dan saham permulaan sebanyak 10e. Lepas tu dah boleh mula melabur, cari saham yang berpotensi utk naik bagi meningkatkan nilai saham dan juga untuk mendapatkan dividen. Pendapatan anda juga akan bertambah jika korang aktif memberi komen dalam facebook dan twitter kerana ia juga diambil kira. Salah satu saham yang berpotensi adalah saham RIS (HEHEHE....). Jangan lupa melabur dalam saham ni ye sbb setakat 28 Mei lalu saham ni baru 32.62e dan berpotensi untuk naik lagi. Jadi melaburlah sebelum harganya naik.
Setakat 28 Mei lalu. Berpotensi akan naik lagi ni.

Duit maya juga akan diberikan jika anda berjaya menjemput kawan anda untuk sama bermain game ini. Sebanyak 2000e akan diberikan kepada anda dan kawan anda. Jika nak daftar bolehla klik link ini dan sama-sama menikmati 2000e ini ---> http://www.empireavenue.com/

(Nota : Guna wang maya sahaja dan jangan guna wang betul sbb yg ni hanya game sahaja)

URL Asal bagi URL yang diringkaskan (Cara 4)

{EAV_BLOG_VER:1a1bf3479adec303}
Kali ini adalah kali keempat tajuk entri adalah sama. Aku rasa perlu gak kongsi info ni selepas aku baca info ni di blog 'cybernatics88' (klik sini utk ke blog beliau). Rupanya ada lagi cara yang mudah untuk melihat alamat URL yang berselindung disebalik URL pendek. Berikut adalah caranya (untuk goo.gl, bit.ly dan tinyurl sahaja).

Jika menggunakan 'goo.gl' hanya tambahkan "/info/" sebelum kod terakhir (tanpa ")
Contoh :  goo.gl/Mj1H9 - jadikan seperti ini ---> goo.gl/info/Mj1H9
View untuk goo.gl

Jika menggunakan 'bit.ly' hanya tambahkan "+" pada akhir URL (Tanpa ")
Contoh : http://bit.ly/jBionE - jadikan seperti ini ---> http://bit.ly/jBionE+
View untuk bit.ly

Jika menggunakan 'tinyurl.com' hanya tambahkan perkataan "preview" pada awal url tersebut (Tanpa ")
View untuk tinyurl.com
Related Posts with Thumbnails