Semakan Keputusan SPM Secara Online

      Hari ini keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dikeluarkan. Sesiapa yang mengambil peperiksaan SPM bolehlah menyemak keputusan di sekolah-sekolah atau secara dalam talian. Hanya perlu tahu nombor kad pengenalan dan nombor giliran sahaja.
      Untuk tujuan tersebut, semakan secara online boleh dibuat di laman web kementerian pendidikan di pautan ini (klik sini).
Lepas ni bolehlah tolong semak keputusan ahli keluarga yang lain atau rakan. Tolong menolong amalan mulia.
Tahniah kepada yang berjaya. Cerah masa depan.

PRU | e-Parlimen

      Memandangkan Pilihanraya akan diadakan bila-bila masa aje lagi, apa kata kita register Parlimen kita kat e-Parlimen yang wujud di alam maya. Tak pasti apa tujuan asal e-Parlimen ini di wujudkan sebab tak de penerangan diberikan tapi kalau nak memasukkan kawasan Parlimen anda dalam senarai e-Parlimen, isi je la ruangan yang diberikan.
      Caranya senang je, pergi ke laman e-Parlimen (klik sini) dan isikan kotak yang diperlukan seperti negeri dan kawasan parlimen anda. Nak letak parlimen orang lain pun tak pe. Lepas tu kena sahkan parlimen anda dengan meng'klik' link yang dihantar kepada email anda untuk memastikan satu pendaftaran hanya untuk satu email sahaja. Kalau nak register parlimen anda banyak kali, kenalah guna email berlainan.
      Setakat email ini ditulis, hanya 13 parlimen sahaja telah dinaikkan ke dalam list e-Parlimen iaitu Alor Setar, Ampang, Gombak, Hulu Langat, Kota Bahru, Kuala Langat, Kuala Pilah, Lembah Pantai, Putrajaya, Sepang, Serdang, Shah Alam dan Serdang. Manakala 131 masih menunggu undian untuk naik ke dalam list e-Parlimen yang didahului oleh Parlimen Larut.
      Kalau di'klik' pada senarai nama Parlimen yang terpapar di sebelah kanan, data berkenaan perlimen tersebut akan dipaparkan. Contohnya seperti di bawah apabila diklik pada kawasan parlimen (Kuala Terengganu & Larut).

Semakan Daftar Pemilih

Pilihanraya yang dijangka berlangsung pada xxx 2013 ini tentunya ditunggu-tunggu oleh semua orang tak kira samada di pihak penyokong atau pembangkang. Tapi sebelum kita mengundi pastikan kita menyemak dahulu status pendaftaran kita. Semakan boleh dibuat samada terus pergi ke pejabat SPR, pergi ke pejabat-pejabat parti bertanding, SMS atau secara online. Bagi RIS-IT, cara online adalah cara yang termudah sekali pada masa sekarang kecualilah tiada kemudahan internet.

Untuk menyemak status pendaftaran seperti kawasan untuk mengundi sila terus ke laman web Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia.

Langkah 1 : Pergi ke laman web Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia di www.spr.gov.my

Langkah 2 : Klik "Semakan Daftar Pemilih" di bawah kategori "Perkhidmatan Atas Talian".

Langkah 3 : Masukkan No Kad Pengenalan (tanpa '-' @ space) di kotak carian dan tekan "Semak".

Langkah 4 : Maklumat tentang anda seperti kawasan mengundi akan dipaparkan.

SILA SEMAK MAKLUMAT YANG DIPAPARKAN TERUTAMANYA KEPADA SESIAPA YANG BARU MENDAFTRKAN DIRI ATAU ADA MEMBUAT PERUBAHAN MAKLUMAT.

Sebagai alternatif; Boleh juga menggunakan kaedah Sistem Pesanan Ringkas
sumber gambar disini
Jika nak menyemak secara sistem pesanan ringkas, sila ikuti cara di atas
Related Posts with Thumbnails