Keputusan Pilihanraya

5 Mei 2013 ini, seluruh rakyat Malaysia yang telah berdaftar sebagai pemilih akan menunaikan tanggungjawab mereka untuk memilih calon yang berkelayakan bagi memimpin mereka. Calon bagi Palimen dan juga Dewan Undangan Negeri (kecuali Sarawak - Parlimen sahaja). Walaupun berkobar-kobar semangat kita untuk mengundi namun apa kata redakan sedikit kobaran tersebut dengan melihat YB yang telah terpilih bagi pilihanraya yang terdahulu. Boleh melihat semua YB yang terpilih bagi setiap negeri, setiap Parlimen, setiap DUN. Manalah tahu YB yang sama je yang terpilih sejak dulu atau YB yang terpilih adalah YB yang berubah-ubah.
RIS-IT tak pasti samaada laman web turut melibatkan SPR atau tidak kerana di bahagian bawah ada tertulis 'Pejabat Perdana Menteri' dan tak ada menyebut SPR.

Caranya klik pautan ini (Pilihanraya Umum Malaysia) dan anda akan dibawa ke laman sepertimana paparan di bawah.
Lepas tu masukkan maklumat tahun dan negeri. Klik "Paparkan" dan senarai YB terpilih bagi Parlimen dan DUN bagi negeri akan dipaparkan seperti paparan di bawah.

Pautan ini diberikan adalah berdasarkan negeri. Anda juga boleh mencari mengikut
1. Nama Calon - Klik Sini
2. Kawasan - Klik Sini
3. Jenis Dewan - Klik Sini

Dalam laman web ni juga terdapat maklumat lain yang boleh dibaca seperti keputusan pilihanraya kecil, rumusan pilihanraya umum, senarai pemilih berdaftar dan maklumat umum tentang parti politik.

Tiada ulasan: